Özellikle iç mekanlarda en çok tercih edilen çiçeklerden olan Atatürk çiçeği bakımı çok zahmet gerektirmeyen bir bitkidir. Atatürk çiçeği bakımı sırasında bazı basit kurallara uymak çiçeğin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Canlı renkleri ile ortam dekorasyonuna mükemmel şekilde uyum sağlayan Atatürk çiçeği, bakım gereksinimlerine doğru şekilde uyulduğu sürece kendini kolay şekilde salmaz. Ayrıca doğru Atatürk çiçeği bakımı bitkideki canlı görüntünün uzun süre korumasını sağlar. Dolayısıyla budama işlemini ya da sulama işlemini ne sıklıkta, ne şekilde gerçekleştireceğinizi bilmeniz, kısacası tüm Atatürk çiçeği bakımı gereksinimlerini eksiksiz şekilde yerine getirmeniz gerekir. Peki Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır ve Atatürk çiçeği özellikleri nelerdir?

Mustafa Kemal’in İzinde: Atatürk Çiçeği

Eskiden Türkiye’de yetişmeyen bu Amerika kökenli çiçeğin asıl adı ponsetyadır. Fakat Atatürk’ün, en sevdiği çiçeklerden biri olan ponsetyayı Türkiye’ye getirmesi ile birlikte Atatürk çiçeği adıyla anılmaya başlamıştır. Nitekim Atatürk çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi kolay olduğundan bu topraklara kısa süre içerisinde alışmış, yetiştiriciliği de yaygınlaşmıştır. Atatürk çiçeğinin en dikkat çekici özelliği yaz aylarında değil, kış aylarında çiçek açmasıdır. Atatürk çiçeği bakımı ile ilgili detaylar ile birlikte çiçeğin öne çıkan diğer özellikleri ise şu şekildedir:

  • Gövdesi tüysüz bir yapıya sahiptir,
  • Yapraklarının alt kısımları tüylüyken, üst kısımları ise tüysüzdür,
  • Yaprakları yeşil renklidir,
  • Çiçekleri kırmızı olmakla birlikte çok nadir şekilde beyaz ya da yeşil olabilir,
  • Yaklaşık 4 ay boyunca çiçekli kalabilir.

Atatürk çiçeği bakımı kolay olduğundan iç mekanlarda yaygın olarak tercih edilir. Fakat dış mekanlarda da tercih edilmesi mümkündür. Atatürk çiçeği bakımı kolay bir bitki olmasının yanı sıra dekoratif özellikleriyle de dikkat çeker. Bu yüzden hem evlere hem ofislere hem de etkinlik alanlarına kolay şekilde uyum sağlayabilir. Peki Atatürk çiçeği bakımı ve üretimi nasıl yapılır? Atatürk çiçeği ve bakımı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler neler?

Atatürk Çiçeği Bakımı ve Üretimi Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği son derece hassastır. Bu yüzden de Atatürk çiçeği bakımı dikkatli, özenli şekilde yapılmalıdır. Kış mevsiminin yaşandığı Aralık, Ocak ve Şubat ayları Atatürk çiçeğinin çiçek açmayı sevdiği dönemlerdir. Mevsimsel koşullara ya da bulunduğu ortamın özelliklerine göre Atatürk çiçeği bakımı gereksinimleri farklılık gösterebilir. Eğer Atatürk çiçeği bakımı hakkında fikir sahibi değilseniz i̇nternet üzerinden ya da uzman kişilerden destek alabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca “Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır?” sorusuna da şöyle yanıt verilebilir: Bitki köklerinden ayrılarak filizlenen yeni dallar köklerinden ayrılır ve özellikle Mayıs ayı civarında torf bakımından zengin topraklara ekilir. Düzenli sulama ile yetişkin, güzel bir bitkiye dönüşebilir. Peki Atatürk çiçeği bakımı nasıldır ve Atatürk çiçeği bakımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Atatürk Çiçeği Ortam Koşulları Nasıl Olmalı?

Atatürk çiçeğinin bulunduğu ortam ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Hassas bir çiçek olan Atatürk çiçeği doğrudan güneş almayan fakat aydınlık bir noktaya yerleştirilmelidir. Uygun ortamın hazırlanması Atatürk çiçeği bakımı gereksinimlerinin de düşmesini sağlar. Karanlık bir odada ya da ışık bakımından zengin bir ortamda yapraklarını dökebilir. Dış mekanlar ise Atatürk çiçeği için çok fazla önerilmez. Ama dış mekanda tercih edilen Atatürk çiçeği bakımı doğru şekilde yapıldıkça varlığını sürdürebilir. Peki “Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl olmalı?” sorusunun budama açısından cevabı nasıldır?

Atatürk Çiçeği Budama İşlemi Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri budamadır. Eğer Atatürk çiçeği bakımı sırasında budama işlemi doğru şekilde yapılırsa, çiçek açma döneminde bitkinin çiçek ve yapraklarının çok daha gür olması sağlanabilir. Bahar itibariyle yapraklarını dökmeye başlayan Atatürk çiçeği için en uygun budama zamanı Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Çünkü bu dönemde yapraklar dökülmeye başlar ve Atatürk çiçeği bakımı budama ile birlikte yapılabilir. Atatürk çiçeği bakımı ve budama işleminde yaşlı dalların topraktan ayrılması, cansız yaprakların temizlenmesi gerekir. Ayrıca zayıf dalların topraktan itibaren 10-15 cm mesafede kesilmesi de bir başka önemli unsurdur. Nitekim Atatürk çiçeği bakımı sırasında bu dallar da kesilir ve bu şekilde kesilen gözlerden yeni sürgünler yürümeye başladığı rahat şekilde görülebilir.

Atatürk Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Su tutmayan, geçirgen, drenaj bakımından iyi bir toprak Atatürk çiçeği için idealdir. Ayrıca toprağın torf ve mineraller bakımından zengin olması bitkinin çok daha sağlıklı şekilde büyümesini sağlar. Ayrıca Atatürk çiçeği iç mekanlarda 1 metre, dış mekanlarda ise 5 metre boya kadar ulaşabilir. Bu yüzden köklerinin de sağlıklı şekilde uzayacağından emin olduğunuz, Atatürk çiçeği için uygun saksılar tercih etmeniz gerekir. Peki sulama gereklilikleri bakımından Atatürk çiçeği bakımı nasıl olur ve zamanlama nasıl olmalı?

Atatürk Çiçeği Ne Sıklıkla Sulanmalı?

Atatürk çiçeği bakımı sulama açısından da önemlidir. Haftada bir sulama genellikle yeterli olur fakat özellikle yaz aylarında biraz daha sık sulamak gerekebilir. Toprağın her zaman nemli olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca kış aylarında sulama yaparken kullanılan suyun oda sıcaklığında olduğundan emin olunmalıdır. Toprağı nemlendirecek kadar su yeterlidir, fazla su köklerin çürümesine neden olabilir. Peki Atatürk çiçeği saksı değişimi ne zaman yapılmalıdır?

Atatürk Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Atatürk çiçeği büyüdükçe kök durumunun kontrol edilmesi, saksı değişimi için uygun zamanın da buna göre belirlenmesi gerekir. Ayrıca büyüme hızından bağımsız olarak yılda bir kez saksı değişimi yapılması bitkinin sağlığı açısından önemlidir. Çiçeklenme döneminin hemen sonrası ya da Nisan-Mayıs ayları Atatürk çiçeği bakımı sırasında saksı değişimi için uygun kabul edilebilir. Bitkinin herhangi bir hastalığa maruz kalması ya da sıra dışı bir durum gelişmesi halinde ise saksı değişimini istediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu dönemde hastalığa bağlı olarak Atatürk çiçeği bakımı alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerekebilir.

Atatürk Çiçeği Fiyatları

Çiçek severler tarafından “Atatürk çiçeği bakımı nasıl?” sorusunun cevabı kadar fiyatları ve Atatürk çiçek bakımı rutinleri de merak edilir. Atatürk çiçeği bakımı rutinleri aslında pek çok çiçek türü ile benzerlik gösterir. Fiyatlar ise farklı faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu faktörlerin başında bitkinin sağlık durumu, boyutu, saksısı, toprağın kalitesi gelir. Ayrıca mevsimsel koşullar, yetiştirilme durumu, arz talep dengesi ve daha pek çok unsur Atatürk çiçeği fiyatlarına doğrudan etki eder. Bu yüzden piyasada karşılaştığınız Atatürk çiçeklerinin fiyatlarının birbirinden farklı olması normaldir. Hem en kaliteli Atatürk çiçeğini hem de uygun fiyatları bulmak içinse ince eleyip sık dokumanız gerekir.

Türkiye’nin lider çiçek üreticilerinden, aynı zamanda en çok tercih edilen online mağazalarından olan Çiçekte Sanat çok sayıda Atatürk çiçeği seçeneğini birlikte sunar. Üstelik olabilecek en uygun fiyatlarla sipariş etmek mümkündür. Dilerseniz istediğiniz adrese gönderebilir, dilerseniz doğrudan kendi adresinize sipariş edebilirsiniz. Eğer siz de “Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı yanıt almak ya da doğrudan sipariş oluşturmak isterseniz, bizi tercih edebilirsiniz.